fbpx

לשפץ או למכור?

לשפץ או למכור?

לעיתים אני נתקלת בשאלה מרכזית שמעסיקה רבים מבני העשור השישי ומעלה – האם לשפץ ולהישאר בדירה האהובה ובסביבה המוכרת או למכור ולפתוח "דף חדש" במקום אחר. כמעצבת פנים, חשבתי לנכון להציג את היתרונות והחסרונות בכל חלופה ולהשאיר לכם את השיקול הסופי. אני מקווה שהמאמר הבא יסייע בקבלת ההחלטה מתוך שיקול דעת והבנה של "התמונה המלאה".

השיקולים העומדים בפני זוגות ששוקלים למכור את הנכס

זוגות רבים שוקלים את מכירת הנכס שלכם ורכישה של נכס חדש בוחנים לא פעם את יכולתם הרגשית להתמודד עם תקופה בה רב הנסתר על הגלוי. מחד באפשרות המכירה קיימת חדוות התחדשות, אזור חדש, פנים חדשות, אפשרויות נוספות, שנפתחות בפיניהם, לא פעם ישנו רצון לעבור למרכז עירוני בקרבה למוסדות תרבות ופנאי או לחילופין "להתקרב" אל הילדים, שחיים בעיר או באזור אחר; אך מאידך עולים קשיים חדשים, שלא ניתן היה להעריך אותם בשלב כה התחלתי כמו קשיים שעלולים לעלות בעת מכירת הנכס הישן, או הזמן והמשאבים שנדרשים למציאת נכס מגורים מתאים, ש"מרחיב את הלב", נכס, שרוצים לגור בו ואפילו אעז להשתמש במינוח: "נדלקים עליו" כן זה לא סוד –כשקונים נכס ישן או חדש, רוצים לזכות בתחושה של התחדשות אך לא פחות מכך – גם בתחושה של שייכות.

השיקולים העומדים בפני זוגות ששוקלים לשפץ את מרחב המגורים הקיים

זוגות, שנוטים לאפשרות זו מתחילים מנקודת מוצא אחרת – הם נהנים ומסופקים מאזור המגורים שלהם ואילו היו רוכשים נכס אחר, ככל הנראה הם היו רוכשים אותו בקרבת מקום. חרף זאת לא פעם עולה בפני השאלה: האם זה כדאי? כיוון ששיפוץ נכס עשוי לעמוד על טווח עלויות של 300,000 ₪ – עד 500,000 ש"ח ולעיתים אף יותר – אם נדרש לטפל גם בתשתיות וביסודות הבית. ושאלה זו היא מהותית ביותר, שכן לא פעם יש איזושהי תקווה, שהחדש יהיה בהכרח "זול" יותר וניתן יהיה לקבל על הנכס "מחיר טוב" כי השוק "חזק", ויש ביקוש.

תשובתי במקרה זה נוגעת לכדאיות השיפוץ, שכן אם בעל הנכס מתכנן לגור בביתו המחודש עשור, שניים ואפילו יותר, הרי שהוא יוכל לחיות במרחב מחודש לחלוטין אשר משולבים בו החומרים האיכותיים ביותר בשוק וליהנות מדירה חדשה באזור אהוב ומוכר. בנוגע לכדאיות  העסקה, לא פעם אנחנו מוטים רגשית, להטייה רגשית זאת יש אף מינוח מקצועי, המגיע מעולם הכלכלה ההתנהגותית: "הטיית השייכות" – כלומר אנו נוטים לתמחר את הנכס שלנו גבוה יותר ממחיר השוק – כי הוא שלנו. ולכן ברוב המקרים, כשאוהבים את הבית ונהנים ממרחב המגורים התועלת משיפוץ נכס עולה על האפשרות למכור אותו.

בהקשר זה חשוב לי לציין נקודה נוספת, שעומדת לרשות אלו השוקלים לשפץ את הקיים – לא פעם לקוחותיי, שחיפשו תחילה נכסים חלופיים, מצאו עצמם משקיעים זמן רב ומאמצים בתהליך, שלא היה לא סוף, פעמים רבות הם חיפשו מאפיינים דומים, שאהבו בנכס הקיים כמו כיווני אוויר, נוף, קרבה מסוימת – ולא מצאו. כשהם פנו לשיפוץ הם שמחו לגלות, שהאפשרות הזאת טמנה בחובה גם חיסכון כספי. הכיצד? ובכן הכסף הרב שהיה מושקע בליווי של מתווך (2% מקנייה ומכירה של נכס) ובעורך דין (עוד חצי אחוז בממוצע) הוקצה לריהוט חדש, אבזור, החלפת ויטרינה, שדרוג חלל רחצה וכן הלאה. מדובר על עלויות של עשרות אלפי שקלים, שלבסוף הושקעו בפריטים, ששימשו, משמשים וישמשו אותם למשך שנים רבות. נוסף על כך, רבים מהם התעייפו מתהליך של איתור נכס, מציאת אזור מגורים, שיתאים להם והקצאת זמן יקר דווקא בגיל שבו הם רוצים להרפות, ליהנות ולקטוף את הפירות מהעמל רב-השנים. מעבר לכך, פעמים רבות כאשר שוקלים לרכוש דירת קבלן נתקלים בהיצע שלא בהכרח עונה על הצרכים, שכן ברוב המקרים דירות חדשות מציעות חדרים קטנים ביחס לדירות הישנות ולעיתים אין מנוס מלבצע התאמות שכוללות חלוקה מחודשת החלל והשקעה בנגרות מותאמת אישית.

מתי מומלץ לשקול אפשרויות לשדרוג מרחב המגורים בין אם בשיפוץ ובין אם במכירה?

רוב לקוחותיי בעשור החמישי לחייהם ומעלה פנו אלי לאחר שהילדים עזבו את הקן האוהב או בגרו. ברוב המקרים, ישנו חלון זמנים מעניין בו נוצר זמן ומרחב חדש ליצירה וכך גם רצון להתחדשות – לפתע יש מקום לביטוי עצמי ולא פעם שמעתי את הצירוף: "זה התור שלנו". אלו הבוחרים לשפץ שמים את הדגש על הרצון להישאר בבית בטוח ובסביבה מוכרת ולעצב את מרחב המגורים כך שיתאים למצב המשפחתי החדש.

עיצוב מחדש של הבית הוא כמו מתיחת פנים טובה – כאשר עודפי העור מוסרים, קמטים מטשטשים, השנים נעלמות אבל המהות נשארת. ובמילים אחרות, המעטפת נשארת אותה מעטפת אבל הדירה יכולה להיבנות מבפנים ממש מחדש ולהיראות שונה לחלוטין ממה שנראתה קודם לכן. לא פעם התוצאה מושגת בזכות טיפול ייסודי בתשתיות, הרחבה או צמצום של חללים, פתיחה של מרחבים, החלפת פרזול, זגוגיות, הוספת חיפויים וכירויים, חידוש של ריהוט קיים ומתן מקום של כבוד לאוספי אומנות, ספרים ותקליטים, ניצול מיטבי של התאורה והעצמת הנוף המקיף את הנכס.

כיצד לשדרג את מרחב המגורים הקיים?

הבית הנוכחי יכול להפוך למרחב חדשני וטכנולוגי שכולל מערכות חשמל משודרגות לרבות מערכת בית חכם, מיזוג חסכוני יותר, שיפור קו הנוף, שינוי תשתיות הסניטציה, שינוי מרחב הפנים כך שיכנס יותר אור טבעי ואוורור לחלל, יצירת תחושה של "רוחב" בדירות ארוכות וצרות, טיפול בפגמים תכנוניים, על ידי יצירת צלליות ואשליות אופטיות והדף קצר מלהכיל את כל האפשרויות העומדות לפניכם. למעשה ככל שמעמיקים בכך, רואים שתהליך השיפוץ מרגש לא פחות (ואולי אף יותר) כיוון שהוא עשוי לטמון בחובו אפשרויות כמעט בלתי-מוגבלות ולהעניק את הבטחת ההתחדשות והרעננות בתוך מרחב המגורים האהוב. מקווה שעזרתי לכם לראות את "התמונה המלאה".

לפרטים על תהליכי הליווי בשיפוץ או בהערכת מצב לנכסים חדשים, אשמח שתצרו עמי קשר דרך האתר.

השאירו פרטים

וביחד נתחיל לתכנן את בית החלומות שלכם